Særegne kvaliteter og smak

Vet du hva som skiller de forskjellige spekeskinkene? Vi bruker ulik råvare, modningstid og produksjonsprosess, som gir hvert enkelt produkt særegne kvaliteter og smak.

HVA LAGES SPEKEMAT AV?

Spekeskinke er den spekematen vi spiser aller mest av i Norge. En spekeskinke kommer alltid fra svin – og alltid fra skinka (låret) på svinet. Spekeskinke har sterke kulturelle røtter i Norge – men er populært i mange land. Mange spiser også fenalår som kommer fra lam. Dette er et produkt man nesten bare finner i Norge – en skikkelig nasjonalskatt. Fra Stranda kan du også få spekemat av storfe. Det baserer seg på den Italienske speketradisjonen og kalles derfor «Bresaola»

HVORDAN LAGES SPEKESKINKE?

For å få skikkelig god spekemat, er det mange ledd som skal være på plass. På Stranda stiller vi strenge krav til råvarene – og så snart de kommer inn til oss starter prosessen med å forvandle den ferske svineskinka til den Strandaskinka som du har på frokostbordet i dag.

Det første som skjer, er at skinkene kontrolleres og pakkes i nett for å holde formen. Deretter blir skinkene lagt i store kar med saltlake. Der ligger de kjølig en stund før de legges på stativer og røykes forsiktig på flis av or. Så starter magien: Skinkene henges til tørk i akkurat riktig temperatur og luftfuktighet akkurat så lenge som de behøver. Hver eneste skinke kontrolleres for om den er riktig speket. Denne kontrolljobben er det bare de mest erfarne som får lov til å gjøre! Til slutt modnes skinka for å få den rette Strandaskinke-smaken. Hele denne prosessen tar 6 måneder for en vanlig Strandaskinke.

HVORFOR SMAKER SPEKESKINKE FORSKJELLIG?

Modningstid, salt, røking og krydring er blant annet det som gjør den store forskjellen på smak.

Modningstid

Slik ligger skinkene til modning i flere måneder hos fabrikken på Stranda.

Hemmeligheten bak god spekemat er blant annet modningstiden. Modningstid forklarer hvor lenge spekematen har godgjort seg på fabrikken. Jo lengre modningstid, desto mørere og mer smakfull blir spekematen. Hos Stranda har vi tre forskjellige modningstider; 3 måneder, 6 måneder eller 9 måneder, også kalt «lagret», «vellagret» og «ekstra vellagret».

Salt

Salt er en nødvendig del av alle spekeprosesser, men hvor mye som finnes i de forskjellige produktene varierer. Hos Stranda jobber vi kontinuerlig med å tilpasse saltnivå, og finne riktig balanse i spekematen slik at både speking og smak blir riktig, samtidig som vi ikke bruker mer salt enn vi må. Over tid reduserer vi derfor saltinnholdet i de fleste av produktene våre – men det går så sakte at du nok ikke har lagt merke til det.

Ekstra vellagret Strandaskinke har et lavere saltinnhold enn de fleste norske spekeskinker.

Røking

Strandaskinka blir røkt veldig forsiktig. Kanskje har du sett at det står for eksempel «mildt røkt med flis av or» på pakken? Det betyr at skinken har hengt i en røykovn med røyk som kommer fra fliser av Oretrær. Or finnes altså ikke bare i skogen, i møbler, kjøkkeninnredninger, på panel eller gulv – men også inne i røykovnene på Stranda, for å bidra til den populære smaken av Norges mest spiste spekeskinke.

Noen av de andre spekeskinkene våre blir litt mer røkt. Det kjenner du på smaken. Fenalåret derimot – blir ikke røkt i det hele tatt.

Andre forskjeller for smakens skyld

I tillegg til alt dette, kan vi lage smaksvarianter ved å krydre skinka før den spekes.

Fett i spekeskinke er et tema som deler befolkningen: Mange liker ikke fettet og synes det er upraktisk på brødskiva – mens andre er opptatt av at det skal være godt med fett i hver skive for å gi best mulig smak. Derfor tilbyr vi Strandaskinke både med og uten fettkant slik at alle skal kunne få den skinka de helst vil ha!