Åpenhetsloven - Redegjørelse for Grilstad AS

Juni 2025.

Grilstad er en kjøttprodusent grunnlagt 1957 i Trondheim av Anton Jenssen. Hovedkontor er i Trondheim og omsetning i 2024 var ca. 2,7 mrd. Virksomheten har ca. 570 ansatte.

I Grilstadkonsernet består av 4 hel- eller deleide datterselskap hvor eierandelene er fordelt som vist under. Denne redegjørelsen gjelder for morselskapets aktiviteter, samt for de datterselskapene som ikke har en direkte plikt til å offentliggjøre egne redegjørelser. Datterselskapene som omfattes av redegjørelsen er Grilstad AS og Grilstad AB.

Åpenhetsloven trådte i kraft i Norge fra og med 1. juli 2022. Formålet med loven er å fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold hos forretningsforbindelser og i leverandørkjeder. En vesentlig del av loven er å sikre allmenhetens tilgang på denne informasjonen og hvordan virksomheter håndterer dem. Vi i Grilstad stiller oss bak åpenhetslovens formål og jobber systematisk for å fremme gode arbeids- og miljøforhold i hele verdikjeden. Dette gjøres i nært samarbeid og i dialog med våre leverandører, samarbeidspartnere, og andre interessenter. En viktig del av dette arbeidet er å forsikre oss om at de produkter vi omsetter er fremstilt i tråd med krav beskrevet i våre etiske retningslinjer. Arbeidet og prosessen rundt etisk handel og åpenhetsloven er forankret i vår ledelse og vårt styre.

Gjennom vårt løfte «skikkelig mat fra skikkelig folk» ønsker Grilstad å tydeliggjøre vårt mål om å produsere kvalitetsmat, samt at alle ansatte skal opptre lovlig, ærlig og ordentlig. Grilstads bedriftskultur er tuftet på god forretningsskikk, åpenhet, ærlighet og respekt for andre mennesker. De etiske retningslinjene gjelder både for våre ansatte, leverandører og andre samarbeidspartnere, og inneholder prinsipper knyttet til menneskerettigheter, arbeidstakers rettigheter og sosiale forhold.  I Grilstad er det like muligheter når det gjelder ansettelser, og alle ansatte skal behandles på en rettferdig måte. Det aksepteres ingen form for trakassering eller diskriminering på basis av kjønn, religion, rase, nasjonal eller etnisk tilhørighet, kulturbakgrunn, sosial gruppering, funksjonshemming, seksuell legning, ekteskapelig status, alder eller politisk holdning.

Aktsomhetsvurderinger 

Det er Grilstads konsernledelse som har det operative ansvaret for oppfølging av de krav som faller innunder åpenhetsloven. Vi har implementert en prosedyre for aktsomhetsvurderinger for anstendig næringsliv som baserer seg på OECDs modell. Prosedyren viser hvordan aktsomhetsvurderinger gjennomføres og hvordan Grilstad jobber med forbedringstiltak både i egne virksomheter og i leverandørkjeden. Prosedyren beskriver også hva som forventes av konsernets virksomheter. Aktsomhetsvurderingene vil gjentas årlig eller ved vesentlige endringer. Som grunnlag for aktsomhetsvurderingen er det utarbeidet en SWOT-analyse for å kartlegge negativ påvirkning på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i egen virksomhet og leverandør-/verdikjeden. I 2024 ble det også utførte en dobbel vesentlighetsanalyse i tråd med kravene fra CSRD og medfølgende krav fra The European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Dette styrker analysen av egen virksomhet og av leverandørkjeden.

Grilstad retter fokus mot innsatsfaktorer i vår aktsomhetsvurdering da det er innefor dette området vi har identifisert størst risiko og påvirkningsmulighet. Som ett av flere tiltak for å håndtere denne risikoen har Grilstad utarbeidet en Code of Conduct som alle leverandører med avtale må signere. Denne inneholder våre krav knyttet til bærekraft og menneskerettigheter. Leverandørene forplikter seg til å utføre sin produksjon i samsvar med internasjonalt anerkjente standarder knyttet til menneskerettigheter, arbeidsforhold, miljø og antikorrupsjon. Vi har tett oppfølging og evaluering av våre leverandører. Leverandørene må dokumentere etterlevelse av Code of conduct gjennom egenerklæring og/eller attester. Grilstad gjennomfører også revisjoner hos utvalgte leverandører. Dersom virksomheten ikke innretter seg etter gjeldende krav, kan samarbeidsforholdet i ytterste grad kunne avsluttes.

Grilstads produksjonsenheter har også gjennomført en analyse av sin aktivitets- og redegjørelsesplikt som hensyntar diskriminering, likestilling og mangfold. Risikoer for diskriminering er identifisert samt tiltak for å motvirke disse.

Grilstad AS har utarbeidet etiske retningslinjer for våre ansatte og disse skal oppdateres med eget punkt om menneskerettigheter.  Det er etablert et internt varslingssystem igjennom «Mitt varsel». Det er også mulig å kontakte Grilstad via e-post og sosiale medier. Dersom det kommer et varsel gjennom «mitt varsel» blir dette håndtert av personalsjef. Ved behov involveres BHT, og kartlegging av forholdet gjøres skriftlig.

Styret i Grilstad AS

Asbjørn Reinkind, styreleder                                                     Sophie Jenssen, styremedlem
Caroline N. Jenssen, styremedlem                                           Øivind Moen, styremedlem
Espen Bendiksen, styremedlem                                               Vigdis Hansen, styremedlem
Dan Rønning, styremedlem                                                      Gunnar Hovland, styremedlem
Terje Sørnes, konsernsjef

Aktivitets- og redegjørelsesplikt 2025

Les om hva Grilstad AS gjør for kjønnslikestilling og hindring av diskriminering