Gå til innholdet
Allergisøk (0)

Spørsmål og svar

Nedenfor har vi listet opp noen vanlige spørsmål og svar vi får fra forbrukere
1. Jeg er gravid - kan jeg spise spekemat?
Spekemat er ikke varmebehandlet. Grunnen til at gravide ikke anbefales å spise ufullstendig varmebehandlet kjøtt er den encellete parasitten Toxoplasma gondii som kan overføres til fosteret og skade dette. T. gondii er mer utbredt i milde og fuktige strøk og vanligere i Mellom- og Sør-Europa. Risiko for smitte er ca. 20 ganger større i sydlige land i Europa sammenlignet med Norge.

Risikofaktorer for smitte med toksoplasmose i Norge er:
- konsum av ufullstendig varmebehandlet kjøtt
- konsum av uvaskede grønnsaker eller frukt
- direkte kontakt med avføring fra katter

Hvis du ønsker å vite mer om emnet kan du lese på matportalen.no eller kontakt Mattilsynet.


2. Er tilsetningsstoffer allergener?
Tilsetningsstoffer er ikke allergener, da de vanligvis ikke er proteiner. Men det er noen tilsetningsstoffer som kan gi reaksjoner på grunn av intoleranse. Det gjelder spesielt dem av fenol/bensen struktur, sulfitt og enkelte aminer. Ellers er det mange som reagerer på vanillin, men det finnes ikke i vår spekemat.
Mer informasjon finnes på: http://matportalen.no/Emner/tilsetningsstoffer


3. Er pepper et allergen?

Pepper er ikke blant de vanlige allergenene, men det er alltid noen som eventuelt kan reagere.
Det er imidlertid også påvist allergi med IgE antistoffer mot pepper, spesielt som yrkesallergi ved arbeid med pepperproduksjon. Dette er meget sjelden.


4. Hvilken påvirkning har krydder på allergier?
Krydder i sterkt krydret mat kan forverre atopisk eksem og noen former for elveblest (urtikaria), men det dreier seg som oftest om en uspesifikk, ikke-allergisk reaksjon. Forverringen har da sannsynlig sammenheng med at mye krydder, bl.a. pepper øker permeabiliteten i tarmen, dvs at slimhinnen slipper gjennom stoffer fra maten fortere og mer enn ellers. Meget hyppigere er allergiske reaksjoner mot paprika ("bell pepper") der det også er vist atskillige kryssreaksjoner med frukt (og lateks). Mer informasjon finnes på: www.allergiviten.no.


5. Hvordan grille kjøtt?
Moderne griller er kraftige, og det er lett å brenne maten. Mat som er brent er verken sunt eller godt,og derfor er det greit å lære seg noen grilltriks:

- Ikke ha kull i hele grillen, opprett en “temperert sone” med aluminiumsfolie på risten. - Mindre og tynnere stykker har kortere grilltid og kan grilles på god varme.

- Større stykker trenger lengre grilltid og lavere varme for ikke å bli brent. Grilles best ved indirekte varme, og under lokk. Indirekte varme vil si å fyre med kull/gass på halve rillen.
Ha kjøttet ved siden av varmen,
og dryppskål i aluminium under.

- Når maten begynner å få passe farge, så legg den over på “temperert sone” for ettergrilling.

- Kjøtt med mye fett eller mye marinade på utsiden, gjør at fett kan dryppe ned på varmen. Hvis det flammer opp flytter du kjøttet over på folien til flammene har slukket.

- Burgere får best resultat når du griller på god varme rett fra fryseren. Stek til det pipler på den rå siden. Snu burgeren og stek til det piler på den andre siden. Server!

6. Hvilke kjøttstykker er de møreste?
Kjøttstykker fra bakparten er generelt de møreste, som f. eks. ytre- og indrefilet og flatbiff. Kjøtt som skal tilberedes raskt i panne må være mørt. Kjøtt fra forparten inneholder mer bindevev og er mindre mørt. Koking og steking i ovn myker opp bindevevet, og med riktig metode, riktig tid og temperatur når du tilbereder kjøttet, kan du få både mørt og godt kjøtt fra de ulike delene på dyret.


7. Hva er forskjellen på kjøttdeig og farse?
Kjøttdeig er malt eller kvernet kjøtt som kan være tilsatt 1% salt og inntil 5% is eller isvann. Farse er deig som er spedd med væske, krydder og stivelse klar til bruk.


8. Kan kjøtt fryses flere ganger?
Når kjøtt fryses og tines flere ganger blir resulta-tet tørt og lite smakfullt. Men det er generelt ikke farlig å spise kjøtt som har vært fryst og tint flere ganger hvis det har blitt behandlet på riktig måte med hensyn til bakterier.